zaterdag 27 augustus 2011

(2) Rijp of niet Rijp


'Wanneer is de vrucht rijp?' Een vraag die elke groentenkweker zich op een bepaald moment stelt.
En met vruchten is het dan vaak nog wel te zien, of te ruiken, maar bij blad- of wortelgewassen is het een stuk lastiger om het juiste moment van oogst te bepalen.

De afgelopen twee jaar heb ik die vraag voor bij elkaar iets van 30 verschillende groenten mogen stellen en belangrijker; heb het antwoord moeten vinden.
Op internet kan je een hoop info vinden over diverse groenten. Er zijn genoeg volkstuinders die er een blog op nahouden. Handig, ook voor mij als professionele volkstuinder :-)


(kapucijner)

Erwten-familie

Bij de doperwten had ik vorig jaar gezien dat de planten op een bepaald moment hun bloei en daarna hun groei verloren. Ik had toen de indruk dat dit kwam omdat ik niet op tijd geoogst had. 
Dit jaar deed ik dat dus precies op tijd! Dat wil zeggen; als je licht in de peul knijpt, moet deze stevig aanvoelen, daarnaast kan je ook in eerste instantie kijken of de peul mooi gevuld/rond is.
Wekelijks oogstte ik dus alles wat aan dat criteria voldeed en toch bleef de bloei eruit gaan en daarna ook de groei!

Nu ik dat weet, kan ik voor volgend jaar ook beter in etappes zaaien. Op die manier hou je steeds een bepaalde hoeveelheid in produktie! Hetzelfde stagneren in groei zag ik bij de kapucijner, dus de genoemde oplossing zal ook daarvoor gelden. Het bepalen van rijp is voor deze vrucht gelijk aan de doperwt.

Voor de peultjes geldt een andere rijpheid; met name omdat deze met peul en al gegeten wordt, dient deze niet te oud te zijn. Ook weer niet te jong oogsten, want dan zijn de erwtjes erin weer te klein, en die maken nu juist de zoete smaak! Dus oogsten als ze halfrond zijn; de fase tussen plat en geheel rond.
De peultjes trekken zich trouwens nauwelijks iets aan van de hoeveelheid vruchten die aan de plant hangt; hij blijft bloeien en groeien, zelfs als het vriest! Daar komt eigenlijk pas een eind aan als de plant te oud wordt en de 200 cm heeft bereikt, dan wordt het geheel geel/bruin en zijn de peultjes ook niet meer mooi genoeg.

Doperwt: zaaien in de kas op 4 mei - bloei op 29 juni - oogst op 26 juli
Peultjes: zaaien in de kas op 4 mei - bloei op 23 juni - oogst op 15 juli
Kapucijner: zaaien in de kas op 9 mei - bloei op 4 juli - oogst op 26 juli

-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten